M350 ALUMIL klizna serija

alumil-srbija-alu-profili

Najnoviji proizvod kompanije ALUMIL je sistem S350. Ovaj sistem je predviđen da u skorije vreme u potpunosti zameni sisteme S100 i S300. Radi se o kompletno novom kliznom sistemu koji je preporučen za različito otvaranje (dim krila do 1,5x2,3m), pružajući raznovrsna rešenja za najzahtevnije klijente.
Okov:
Sistem podržava različite mehanizme.
Jedna opcija je GU okov, druga Bezault (slika 1) i konačno proizvodjači su u mogućnosti da koriste Power lock (slika 2). U ovom momentu je važno naglasiti činjenicu da sve alternative okova, u odnosu na visinu krila mogu da budu u sistemu više tačkastog zabravljivanja (multi-lock sistem).
Izgled
Najinteresantnija karakteristika S350 serije je njen jedinstven izgled. Ima više različitih kombinacija profila u sklopu, koji pružaju potpuno različit izgled.
Odabirom serije S350, omogućavamo veći prodor svetlosti u prostor bilo da je u pitanju dvokrilno mimoilazno (slika 3), ili dvokrilno sučeono otvaranje sa skrivanjem u zid (slika 4).
Ova posebnost sistema omogućena je, u prvom slučaju (mimoilazno) primenom uskih preklopnih profila sastava, uz 50mm vidljivu širinu rama, što povećava površinu stakla (slika 5). Još jedna karakteristika sistema je kombinacija uskih i standardnih krila spajanjem pod uglom od 90 i 45 stepeni uz upotrebu standardne spojnice. Ovaj specifičan način spajanja smanjuje potrebu za mehaničkom radioničkom obradom radi postizanja odgovarajućeg spoja. Štaviše, jedna od inovacija sistema je i primena posebnih dodataka na spoju preklopa. Ovi elementi povećavaju stepen sigurnosti i stabilnosti, istovremeno obezbedjujući uniformnu zonu zaptivanja gumama u unutrašnjosti konstrukcije.
U drugom slučaju sučeonog spoja sa skrivanjem u zid, moguća je primena istog principa korišćenjem posebnih užih profila (slika 6). Vidna širina Al profila u ovom slučaju je 102mm što je za 78mm manje nego u standardnom slučaju (isti profil krila po obimu). U ovoj kombinaciji treba napomenuti ograničenje kod primene okova, koji je sveden na sistem Bezault (Rivalu). Ako govorimo o sučeonom spoju sa skrivanjem u zid na tri šine: ostaklenje, komarnik i žaluzina, moguće je postizanje jednoobraznog izgleda zbog primene užih profila na spoju (slika 7).
Tehničke karakteristike
Klizni sistem sa prekinutim termičkim mostom
Dubina krila od 35mm sa vidnom širinom od 85mm
Širina poliamida 24mm i 22mm
Debljina staklo-paketa: 24 mm
Vidna širina rama 38mm
Maksimlna dim. krila 1.5 x 2.3m
Posebni točkići koji podnese težine i do 120 kg (par rolera)

Zaključak
S350 je novi ALUMIL klizni sistem, sposoban da odgovori modernim arhitektonskim trendovima, nudeći ekonomična rešenja sa zadovoljavajućim karakteristikama, na samo u pogledu odvodnjavanja već i izolacije. Važne napomene su:
• Profil krila je dodatno ojačan komorama sa obe strane (slika 8)

• Sistem je primenjiv za različite otvore do 3 x 2,3m uz korišćenje okova Inline, Bezault or Power locking mehanizma.
• Sistem omogućava vrlo uske profile, što smanjuje vidnu površinu Al na preklopnom spoju konstrukcije (slike 9, 10)
• U slučaju sučeonog spoja sa skrivanjem u zid, moguća je primena užih profila, koji sistemu daju elegantni izgled i u trošinskoj opciji (slike 11, 12)
• Sistem zaptivanja je ostvaren četkicama po obimu krila i rama
• Na profilu praga ugradjuju se INOX dodatni profili za nesmetano i bešumno kotrljanje, uz smanjeno trenje (slike 13, 14)
• Predvidjeno je korišćenje posebnog Al profila po dnu konstrukcije koji prekriva PVC profil izmedju šina.
• Za spajanje profila (krila i rama) koriste se mehaničke spojnice.
• U ponudi je profil rama sa 106mm dubine za ugradnju u zid. Idealna opcija za zamenu stare konstrukcije prozora, modernim sistemom u slučaju ograničenog ugradnog zidnog medju prostora
• Sistem se sa lakoćom kombinuje sa serijom M850 za komarnike
• Predvidjena je ugradnja posebnih poliamidnih traka u profile koje onemogućavaju pojavu “banana efekta” tj. distorziju profila pri velikom temperaturnim razlikama spoljne i unutrašnje površine, i tako smanjuje pojavu kvarova u radu.