Okov za građevinsku ALU i PVC stolariju

alumil-srbija-alu-profili

Okov je grupa materijala koja učestvuje u proizvodnji prozora, vrata i fasada.
Predstavlja veoma važnu grupu od koje zavisi funkcionalnost i izgled proizvoda. Proizvođači profila često imaju u svojoj proizvodnji i proizvodnju okova ali to se odnosi uglavno na pomoćni okov. Specijalizovane kompanije proizvode okov, neke su se opredelile za aluminijumsku stolariju a neke samo za PVC. Uvođenjem euro žljeba za aluminijumske i pvc profile značajno je stvar pojednostavljena kako za proizvođače okova tako i za potroćžšače.
Okovi se dele u tri grupe.
1. Tipski okov
2. Univerzalni okov
3. Dodatni ili pomoćni okov

1. Tipski okov ima za zadatak da izvrši funkcionisanje pokretnih delova prozora i vrata u odnosu na nepokretne delove. Ovo se ostvaruje grupom elemenata – delova koji čine mehanizam za otvaranje i zatvaranje.
Sastavni delovi kompleta okova su: šarke, kvake,cilindri, brave, rukohvati,odbojnici, rigle,makaze itd. Razlikujemo sledeće tipove otvaranja: osnovni, kombinovani i složeni.

2. Univerzalni okovi su okovi koji mogu da se ugrađuju u različite sisteme bilo da su to aluminijumske ili pvc konstrukcije. Obično su to pojedinačni elementi i mogu da se podele u tri grupe: Sigurnosni okov (katanci, brave, anti-panik sistemi, elektromagnetni prihvatnik itd.) i imaju zadatak da spreče neovlašten ulazak. Okov za rukovanje (ručice,kvake,rigle,rukohvati itd.). Ovo su pojedini delovi iz tipskih okova koji mogu biti kombinovani ugrađeni u različite konstrukcije. Automatski mehanizmi za otvaranje i zatvaranje (takozvani automati ili hidraulični zatvarači, sistemi sa elektromotorima, sistemi sa oprugom itd.). Najčešci su automatski mehanizmi za samozatvaranje koji koriste hidraulični princip i popularno se zovu automati. Automata ima raznih oblika i konstrukcija a prema položaju gde se montiraju razlikujemo gornje i donje tj. podne automate.

3. Dodatni ili pomoćni okov vrši spajanje osnovnih delova kao sto su profili štoka ili krila i poznat je kao pribor. U ovu grupu spadaju razne vrste spojnica za spajanje pod uglom, razni čepovi i poklopci. Proizvodnja okova je direktno vezana sa sistemom profila koji se proizvodi za prozore, vrata ili fasade. U ovu grupu spadaju posebno podesivi ankeri za vezu konstrukcije i objekta. Šarka je takodje pribor koji može da bude prema nameni za aluminijumsku bravariju ili pvc stolariju. Šarka se takodje može razvrstavati prema nameni na šarku za prozore ili vrata, prema sili nosenja, dvodelne, trodelne, podesive, otklopne ili klatno itd.