Mala škola - izrada roletni

alumil-srbija-alu-profili

Roletne prema lamelama i kutiji delimo na aluminijumske i pvc. Izrađuju se isto a takođe i komponente su vrlo slične s istim funkcijama. Analizirat će mo izradu unutrašnje aluminijumske termo roletne. Prema zadatoj meri vrši se planiranje potrebnog materijala i to kutije i lamele (peraja) koji su osnovni elementi jedne roletne. Potom se skuplja sitan materijal kao što su bočni poklopci, kotur za gurtnu, čaša za oklagiju, oklagija, lageri, uvodnici za roletnu, zakačke itd. Naj bolje je ako se raspolaže kakvim programčićem na računaru pa da se odštampa specifikacija materijala. Ako se pak neslužite računarom onda papir i olovka pa na beleženje.
Prema potrebnoj širini sečemo gornju kutiju za roletne s tim da umanjujemo širinu kutije za debljinu bočnih poklopaca.
Iste dužine obezbeđujemo pvc spojnicu koja spaja elemente kutije (kutija ima 4 elementa).
Sečemo oklagiju. Oklagija je višeugaona pocinkovana cev oko koje se namotava roletna. S jedne strane oklagije se nalazi kotur za namotavanje gurtne a sa druge je tzv. pvc čaša. I u kotur i u čašu ugrađuje se lager preko kog se rotira oklagija.
Sklapamo kutiju, bočno postavljamo poklopce a u njih pvc uvodnike, stavljamo separatore, razapinjemo oklagiju s koturom i čašom između poklopaca. Uvlačimo četkicu u uži deo kutije gde postoji žljeb, četkica obezbeđuje dihtovanje između kutije roletne i zastora od lamelica.
Računamo širinu lamelice, imajući na umu da lamelice nesmeju da budu ni preširoke jer će zaglavljivati a ni preuske jer će ispadati. Predpostavlja se da kad je roletna spuštena 3 (tri) lamelice ulaze u kutiju i namotavaju se oko oklagije.
Kada ste odredili širinu lamelica i broj komada za zastor onda ih međusobno povezujete uvlačeći jednu u drugu preko predviđenog žljeba. Nakon uvlačenja kad ste dobili zastor kao celinu ugrađujete pvc bočne čepove u svaku drugu lamelu i fiksirate ih heftalicom. Gornja lamela nosi zakačke koje se preko patenta umeću u oklagiju a kao završni profil stavlja se aluminijumski profil na koji se ugrađuju odbojnici.
Sečemo vođice od aluminijumskih profila i stavljamo četkice u njih.

Sad kad ste pripremili kutiju i zastor možete da ih povežete preko zakački i oklagije, namotate gurtnu od mehanizma za povlačenje i ceo zastor urolate u kutiju . Kutija sa roletnom i vođice su spremne za transport na mesto ugradnje.